"Ya Allah, Sesungguhnya aku ini lemah, maka kuatkanlah kelemahanku dalam redha-Mu, pandulah daku, uruslah daku ke arah kebaikan dan jadikanlah Islam kemuncak kesukaanku. Ya Allah, aku ini hamba yang lemah maka kuatkan daku, aku ini hamba yang hina maka muliakanlah daku. aku ini hamba yang fakir maka kayakan daku"

Khamis, 12 Disember 2013

B-KOMPLEKS

Perbezaan Shaklee

Para Saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadi yang pertama di dunia dengan kadar kebolehserapan(bioavailability) yang sangat tinggi dan berkualiti. Ini kerana, asid folik yang semulajadi tidak mudah diserap oleh tubuh, dan hampir 99% asid folik yang terdapat dalam pasaran bersifat sintetik.

B Kompleks Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B-Kompleks untuk mendaoatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna.

Kelebihan atau kekurangan akan menyebabkan ketidakseimbangan vitamin B dalam tubuh. Vitamin B adalah vitain larut air, sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sitem pencernaan. Oleh itu adalah sangat penting untuk kita mengambil  vitamin B-Kompleks setiap hari.

Manfaat Utama
ยต     
   Menukarkan makanan kepada tenaga 
   Bantu penghadaman menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan
   
   Melawan tekanan
   Memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.
    
   Membantu tumbesaran  
      Menggalakkan  tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi  dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel  baruserta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang                                                                 
   
   Rambut beruban dan gugur 
      Membaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut

   Baik untuk mata 
      Mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penglihatan, perkasakan memori  dan daya pmerhatian/ focus     
   
   Mencegah anemia 
      Membantu pembentukan sel darah merah yang sihat dan antibody, merangsang sirkulasi darah dalm tubuh, merendahkan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular, merawat atau mencegah anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan migraine, muntah-muntah, mabuk darat atau laut.
     
   Meredakan senggugut 
      Baik untuk masalah senggugut (PMS), meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman, terutamanya mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit


   Mencegah ‘pericche’  
      Dikenali juga sebagai kerekahan mulut (mouth chilitis), mencegah jangkitan lidah (glossitis), nafas berbau.

   Detoksifikasi - Meredakan alahan

Bagaimana memilih B Kompleks yang Baik?

  •    Mengandungi kesemua 8 vitamin – B1,B2,B3,B5,B6,B12, asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dalam RDA (kesemuanya perlu diambil pada masa yang sama)
  •    Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin
  •    Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar
  • Elakkan pengambilan B-Kompleks yang menawarkan rumusan larut air(sustain release)

Tiada ulasan :

Catat Ulasan